Cerca dins d’un lloc web o d’un domini específics

Fa uns dies em vaig comprometre a explicar un truc senzill que vaig utilitzar per buscar paraules al diccionari normatiu (DIEC2) quan no estava disponible perquè l’estaven actualitzant.

Amb aquest operador de cerca no tan sols podeu consultar un diccionari, sinó que podeu fer una cerca dins d’un lloc web o d’un domini específics. Es tracta d’afegir site:[nom del domini] als termes de la cerca. Per exemple, química site:dlc.iec.cat mostra totes les posicions de la paraula química dins del diccionari, inclosos els exemples, les definicions i les subentrades.

És una eina ideal per als llocs web amb cerques limitades. El DIEC2 mostra l’entrada principal, no les subentrades, les definicions ni els exemples. Sí que té un sistema de cerca avançada, però no permet cercar en tots els camps alhora. Aquest operador de cerca és encara millor quan el lloc web no les permet fer. Durant la correcció del diccionari de química m’era molt útil per verificar la forma anglesa d’alguns compostos tan rars que no apareixen en bases de dades. Un cas, tot i que gens rar, seria la cerca methane site:iupac.org, que trobaria totes les aparicions del metà en el lloc web de la IUPAC, així com en el Llibre daurat o en els documents en format pdf dins del domini.

En aquest tutorial hi ha altres consells per a les cerques. (font: UPC)

En aquest tutorial hi ha altres consells per a les cerques. (font: UPC)

També l’utilitzo per comprovar si algunes col·locacions o expressions són correctes en una llengua. Afegir site:uk a la cerca, o site:bbc.co.uk per més fiabilitat, mostrarà si s’usen al Regne Unit, i afegir-hi site:cat limitarà la cerca a un domini en què la majoria d’informació és en català.

Podeu veure que aquest operador de cerca permet trobar informació oculta i reduir el soroll de la xarxa seleccionant fonts concretes.

 

6 thoughts on “Cerca dins d’un lloc web o d’un domini específics

  1. Retroenllaç: El falso lingüista: ¿Es ‘pesticida’ o ‘plaguicida’? | Traduquímica et al.

  2. Retroenllaç: Any sabàtic: catalans cercant per Sant Jordi | Traduquímica et al.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.