L’Orgull en Ciències – activisme i cultura

L’Orgull en Ciències és un esdeveniment per visibilitzar la diversitat sexual i de gènere entre persones del món de la ciència i per promoure la cultura científica i ara està disponible a YouTube.

El 5 de juny de 2018 i 2019 es va celebrar el Dia de l’Orgull en Ciències a diferents llocs del món impulsat per l’organització Pride in STEM. Jo, com a científic del col·lectiu de dissidències sexuals i de gènere (també conegut com a col·lectiu LGTBQIA+, entre d’altres), no podia deixar que passés un altre any sense celebrar-se a casa nostra.

Si bé Pride in STEM han canviat la data al 18 de novembre per donar-li més sentit, en un any que les manifestacions de l’Orgull no s’han pogut celebrar és necessari recordar que tot un col·lectiu de gent encara pateix greus discriminacions al voltant del món per la seva identitat. Per això vam celebrar l’Orgull en Ciències aquest juny. I qualsevol excusa és bona per parlar també de ciència. De fet, aquest va ser el meu treball final del Postgrau en Comunicació Científica d’Eduscopi i la Universitat de Vic.

Les vuit intervencions de l’Orgull en Ciències inclouen espectacles musicals, el llenguatge inclusiu, les dones en ciència, nanociència, divulgació humorística, la identitat trans, bioinformàtica i els problemes de les persones del col·lectiu en el món científic. Les podeu veure aquí sota o a la llista de reproducció del canal de YouTube Science Queers.

Benvinguda transvestida – Lana Vuli

La drag queen científica Lana Vuli introdueix l’Orgull en Ciències amb una actuació que barreja playback i veu en directe.

El gènere no binari en català – Marta Breu

La lingüista i autora del Diccionari LGTB, Marta Breu, parla de com expressar el gènere no binari en català.

Nanociència en femení – Sònia Estradé

La nanocientífica Sònia Estradé comparteix algunes dades de dones en ciència i explica què és i perquè serveix la nanociència.

Trucada intertemporal radiofònica – Pedro David Bardají

El nanocientífic Pedro David Bardají truca al segle XVI per parlar de cosmètica amb la reina d’Anglaterra.

Una experiència transgènere – Eneko García de Menzoa

L’Eneko, enginyer tècnic, estudiant de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, autista i etern aprenent, comparteix la història de la seva transició

Bioinformàtica per a principiants – Mireya Plass

La biòloga Mireya Plass presenta la bioinformàtica i alguns dels seus usos.

L’associació PRISMA – Simon Perera

El biotecnòleg i (bio)antropòleg Simon Perera parla de la discriminació del col·lectiu en ciència a l’Orgull en Ciències en representació de PRISMA – Associació per la Diversitat Afectivosexual i de Gènere en Ciència, Tecnologia i Innovació.

Pesticides en salmó | Musical Disney – Lana Vuli

La drag queen científica Lana Vuli acomiada l’Orgull en Ciències amb un musical sobre pesticides en salmó de piscifactoria amb melodies de les cançons Disney més famoses.

Què n'opines?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.