Parella amb química – podcast de ciència en català

La divulgació científica en català està de festa. El podcast Parella amb química neix del Postgrau en Comunicació Científica de la Universitat de Vic per parlar de la química que ens afecta amb una parella diferent en cada programa.

Logotip de Parella amb química

Parella amb química és un podcast trimestral de 15 minuts dirigit per un servidor. Cada programa se centra en un tema rellevant per a la parella invitada i es desenvolupa en quatre seccions. Les seccions inclouen els coneixements generals necessaris, un apunt de llengua connectat al tema, una secció de notícies i, la part més artística, una ficció teatralitzada per tancar amb el número més potent.

En el primer episodi, la Judith Pascual, biòloga ambiental, m’acompanya per parlar dels insecticides i el seu impacte. Junts recorrem la història dels insecticides a partir del segle XX, analitzem el gènere dels insecticides piretroides en català, informem sobre noves regulacions del clorpirifós i del glifosat i acabem amb una ficció futurística d’un món sense insectes. Al final d’aquest article hi teniu els programes.

En el segon episodi, publicat aquest setembre, parlo amb la Berta Sala, enginyera ambiental, dels plastificants organofosfats que acumulen els animals marins. Presentem els organofosfats, detectem una part de nomenclatura química antiquada, repassem els últims estudis sobre organofosfats en dofins i tortugues i tanquem amb l’aventura paròdica de peixos per a tota la família Buscant l’Edu.

Cada episodi serà una sorpresa segons els interessos i la trapelleria de cada parella, però sobretot, de la seva química. Només hi ha una manera de saber què passarà. Subscriviu-vos al podcast Parella amb química!

02 Plastificants en animals marins – Parella amb química Parella amb química

L’Òscar Aznar Alemany, químic analític i traductor, i la Berta Sala, enginyera ambiental, parlen dels plastificants organofosfats que acumulen els animals marins. En aquest episodi inclouen una descripció dels organofosfats i les seves característiques, una part de nomenclatura química antiga que encara es manté, notícies sobre organofosfats en dofins i tortugues i una teatralització de l'aventura de peixos per a tota la família 'Buscant l'Edu'.
  1. 02 Plastificants en animals marins – Parella amb química
  2. 01 Insecticides i insectes – Parella amb química

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.