No és butà tot el que lluu. Els alquens i els alquins lineals

De fet, si lluu segur que no és butà. Malgrat això, el que volia dir és que hi ha més coses que els alcans en el món de la química orgànica. Per exemple, sabeu què són el butè i el butí? No, el segon no té res a veure amb pirates.

Si un alcà és un hidrocarbur saturat, un alquè és un hidrocarbur insaturat (alguns àtoms de carboni estan units a menys de quatre àtoms). En concret, la insaturació dels alquens és un enllaç doble, un enllaç entre dos àtoms de carboni que compta per dos, per això els carbonis no poden enllaçar-se a quatre àtoms. Com l’altra vegada, veurem els alquens més senzills, els lineals.

El butè, amb quatre àtoms de carboni, té la fórmula CH2=CH−CH2−CH3 o C4H8. Vegeu que tots dos àtoms de carboni que participen en l’enllaç doble estan units a només tres altres àtoms. Però el butè no és només això. La fórmula CH3−CH=CH−CH3 també representa un butè, també es pot reduir a C4H8.

1-butè (font)

But-1-è (font)

El que hem vist són el but-1-è i el but-2-è, dos isòmers del butè, és a dir, dos compostos que comparteixen la fórmula general tot i ser diferents en alguna cosa. No obstant això, tots dos són butens perquè són alquens amb una cadena lineal de quatre àtoms de carboni. Les xifres 1 i 2 indiquen en quin àtom de carboni comença l’enllaç doble. El but-3-è no existeix perquè seria el mateix que el but-1-è girat i es prefereix la xifra més baixa.

Breu apunt: És molt fàcil veure 1-butè i 2-butè amb el número de la posició de l’enllaç doble al principi. Tot i que és una forma molt popular, el més correcte és situar el número just abans del sufix al qual fa referència.

1-butí (font)

But-1-í (font)

En un alquí, en canvi, la insaturació de l’hidrocarbur és un enllaç triple, que compta per tres. Per analogia existeixen els isòmers but-1-í i but-2-í, CH≡C−CH2−CH3 i CH3−C≡C−CH3, respectivament, de fórmula general C4H6 i amb els àtoms de carboni de l’enllaç triple units només a dos altres àtoms cada un.

La fórmula general dels alquens és CnH2n i la dels alquins és CnH2n2. Els membres de cada família de compostos s’anomenen amb el prefix del nombre d’àtoms de carboni de la cadena i la terminació o segons convingui.

Nomenclatura i fórmules d’alguns alquens i alquins.

català castellano English português fórmula desenvolupada o isòmers1 fórmula general
alquè alqueno alkene alceno2 CnH2n
etè eteno ethene eteno CH2=CH2 C2H4
propè propeno propene propeno CH2=CH−CH3 C3H6
butè buteno butene buteno 2 isòmers C4H8
pentè penteno pentene penteno 3 isòmers C5H12
octè octeno octene octeno 6 isòmers C8H16
alquí alquino alkyne alcino2 CnH2n − 2
etí etino ethyne etino CH≡CH C2H2
propí propino propyne propino CH≡C−CH3 C3H4
butí butino butyne butino 2 isòmers C4H6
pentí pentino pentyne pentino 3 isòmers C5H8
octí octino octyne octino 6 isòmers C8H10

1 Sense tenir en compte la geometria.
2Porquê ‘alceno’, ‘alcino’ e ‘alquilo’ em lugar de ‘alqueno’, ‘alquino’ e ‘alcilo’?”, Bernardo Jerosch Herold

4 thoughts on “No és butà tot el que lluu. Els alquens i els alquins lineals

  1. Retroenllaç: Conspiració química: només has begut un tipus d’alcohol | Traduquímica et al.

  2. Retroenllaç: Any sabàtic: terminologia química, evidentment | Traduquímica et al.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.