Els múltiples noms del TNT

Existeixen milions de compostos químics i cada un té el seu nom. Però n’hi ha que en tenen més d’un i més de dos, com ara el conegut explosiu TNT.

Tot i que avui dia existeix un sistema per anomenar els compostos seguint unes normes, en el passat els noms s’escollien relativament a l’atzar. Els noms que segueixen les normes actuals tenen la particularitat de descriure exactament l’estructura dels compostos i s’anomenen noms sistemàtics. Els noms que no segueixen aquestes normes i no descriuen l’estructura dels compostos s’anomenen noms trivials.

Els fragments de l’estructura i els seus noms es marquen del mateix color

Tots els compostos tenen un nom sistemàtic. De vegades més d’un, si l’estructura és complexa i es pot descriure utilitzant diferents fragments. D’altra banda, no tots els compostos tenen un nom trivial. El TNT és un exemple de compost amb diferents noms:

  • trinitrotoluè
  • 2,4,6-trinitrotoluè
  • 1-metil-2,4,6-trinitrobenzè
  • trilita (nom trivial)
  • TNT (sigla)

Trinitrotoluè és una simplificació de 2,4,6-trinitrotoluè (que es llegeix dos quatre sis trinitrotoluè, sense dir comes ni guions) i la sigla TNT prové d’aquest nom sistemàtic. Com el nom indica, hi ha tres grups nitro (-NO2) en les posicions 2, 4 i 6 del toluè. El nom sistemàtic 1-metil-2,4,6-trinitrobenzè utilitza uns fragments diferents, ja que separa el grup metil (-CH3) de l’anell de benzè, que quan van junts s’anomenen toluè.

El trinitrotoluè és un sòlid groc que fon a 82 ºC. Es dissol en alcohol, però no en aigua. És un explosiu segur perquè a temperatura ambient no explota sense un detonador. El que no és tan conegut és que també s’utilitza per sintetitzar colorants.

Tota aquests informació i més la podeu trobar al Diccionari de química del TERMCAT, en el qual ja sabeu que treballo.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.