Dia de l’orgull friqui

Fa una estona, mentre estudiava la competència [O us penseu que els que tenim blocs ens llegim uns als altres perquè realment ens interessa?] he sabut que avui és el dia de l’orgull friqui i he pensat que —a part d’acceptar i començar a utilitzar aquest terme— podria confessar algunes coses. Ja sabeu que el que ara ven és el morbo.

L'espantaocells, l'home de llauna i el lleó?

Jo tinc un passat, i potser encara un present, lleugerament friqui. Tot i que potser hauríem de començar per definir friqui. Per a molta gent, un friqui és qualsevol que s’interessi pels videojocs, els còmics o l’animació orientals, els llibres de fantasia o els jocs de rol. És evident que això ho pensa gent amb prejudicis del tipus ‘si no ho entenc, no existia quan jo era jove o no m’agrada és dolent’. Qualsevol persona mínimament tolerant o a qui l’interessi alguna d’aquestes coses afegirà a la definició la devoció fins al punt de ser el centre de la vida de l’usuari i l’única font de referències humorístiques.

Els nascuts als vuitanta tenim una vida paral·lela als videojocs: als vuitanta ens fèiem un lloc al món, als noranta teníem la decència mínima per a la interacció i al voltant del 2000 érem majors d’edat. És difícil per a nosaltres no haver tocat mai un videojoc. Si, a més, hem crescut a Catalunya, l’aposta de la televisió catalana pels dibuixos orientals s’ha de notar. Hem tingut tota la influència necessària per al friquisme. La fantasia i els jocs de rol són efectes secundaris de tot això.

A casa els videojocs eren una activitat familiar com els jocs de taula de les tardes de diumenge. Un controlava el joc i la resta mirava i opinava o aconsellava. Hi ha jocs que requereixen tant esforç mental com un llibre i, evidentment, molt més que la televisió. Com que molts jocs són japonesos, beus d’aquella cultura i t’hi familiaritzes i et desperta la curiositat. I un bon dia acabes al Saló del manga disfressat. No ets dels que espera tot l’any i prepara la disfressa vuit mesos abans; ets dels que ho consideren una divertida sortida de cap de setmana i cuses quatre draps i una bossa de mandarines la nit abans.

Ja no vaig al Saló del manga perquè està massificat i és impossible veure res o moure-t’hi, però segueixo jugant a videojocs, de tant en tant trobo algun còmic o una sèrie que m’agrada i prefereixo passar la tarda tirant daus i imaginant històries fantàstiques amb els amics que deixant morir les neurones. Crec que el friquisme moderat és bo per a l’estimulació intel·lectual; és com beure una copa de vi al dia.

I vosaltres; sou abstemis, moderats o alcohòlics?

6 thoughts on “Dia de l’orgull friqui

 1. Aquestes disfresses… mmmm… és sorprenent el que es pot fer amb un pressupost tan minso, oi? Va, tranquil que no et faré confessar si l’objectiu era divertir-se o entrar de franc 😉

 2. moderat! de tot el que has dit només sóc aficionat als videojocs… la resta nanai! excepte son goku i companyia que m’ho mirava de petit… a més, de videojocs pro o nba2k principalment… tot i que avegades aconsegueixo algun joc tipo assassin creed x passar en una setmaneta i llestos…!

 3. jo em sé tots els capítols de F·R·I·E·N·D·S de memòria en castellà i en anglès.

  (i no exagero).

 4. Motnse, que consti que la foto és robada i que aquests personatges són totalment anònims. Jo partia del mateix pressupost, però ho feia amb més gràcia. En tinc proves que no penso mostrar. I tenint en compte que amb el Carnet Jove són uns 5 euros… no surt a compte disfressar-se per entrar de franc.

  Bé, Joan, estàs a la corda fluixa. Només et falta algun amic o parella insistent.

  Maria, amb tot el respecte, ves al metge.

 5. Retroenllaç: Dibuixos animats: qualsevol temps passat va ser millor? « Visc en un bloc

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.