Paraules que, sorprenentment (o no), són normatives

[Entrada de gener a Curiositat.cat]

Avui us regalaré tres paraules que podeu fer servir avalats pel Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) de l’Institut d’Estudis Catalans, tot i que amb més o menys càrrec de consciència. D’altra banda, no cal patir perquè també us ofereixo alternatives més ben vistes pels mestretites.

fatxada f. Façana. [DIEC2]

Segons el Diccionari català-valencià-balear (DCVB) prové de la fachada castellana. Se’n documenten 224 aparicions en el Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana (CTILC), la primera de 1855. Per als que no goseu proferir aquest mot, a part de la coneguda façana, també figuren al diccionari normatiu el frontispici i la seva abreviació, el frontis (pronunciat amb o oberta).

pistatxo m. Festuc. [DIEC2]

En qualsevol pica-pica algú s’exalta: “Es diuen festucs!” A partir d’avui podeu ser el repel·lent que respon: “La denominació pistatxo també és normativa.” És més, al CTILC es troben 9 pistatxos (un amb ch de 1883 i altres amb tx a partir de 1935) i només 2 festucs (de 1935 i 1968).

pròxim adj. Que és el primer a presentar-se en l’espai, en el temps o en l’ordre lògic. Les cases pròximes a la meva. La setmana pròxima, propvinent. Baixarem a la pròxima estació. [DIEC2]

No és tan comú, però hi ha qui creu que pròxim és un castellanisme per a proper. A part de no ser cert, ja que, segons el DCVB, pròxim ve del llatí prŏxĭmu i proper deriva de prop; el DIEC2 dóna preferència a la forma pròxim amb una remissió a aquesta com a única definició de proper.

Potser el pròxim cop que em vegeu estaré menjant pistatxos davant de la fatxada de casa.

Gelat de pistatxo. [font]

Gelat de pistatxo. (font)

ALCOVER, A. M.; MOLL, F. de B. Diccionari català-valencià-balear [en línia]. Palma de Mallorca: Moll, 1978. <http://dcvb.iec.cat/>. [Consulta: 5 gener 2013].

Institut d’Estudis Catalans. Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana [en línia]. Barcelona. <http://ctilc.iec.cat/>. [Consulta: 5 gener 2013].

Institut d’Estudis Catalans. Diccionari de la llengua catalana [en línia]. 2a ed. Barcelona: Edicions 62: Enciclopèdia Catalana, 2007. <http://dlc.iec.cat>. [Consulta: 5 gener 2013].

8 thoughts on “Paraules que, sorprenentment (o no), són normatives

  1. Retroenllaç: Paraules que, sorprenentment (o no), no són normatives | Traduquímica et al.

  2. Retroenllaç: Any sabàtic: vergonya, normes i alcohol | Traduquímica et al.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.