‘Bola de Drac Z Kai’ o com destrossar un clàssic

Ahir van començar a emetre Bola de Drac Z Kai al canal 3XL i la nostàlgia d’un clàssic fa molt, però fa molt pels dos costats.

Captura de l'animació d'inici.

No entenc el motiu d’aquesta reedició perquè, en realitat, no aporta res de nou. Vaja, que a part de millorar suposadament la qualitat de la imatge original —cosa que els ulls inexperts sense l’antic per a comparar no noten— i treure una mica de palla, no han fet res. És més, aquí teniu els motius que fan que no m’agradi això que han fet.

Animacions d’inici i final: Les noves animacions estan fetes amb l’estil final de la sèrie, després d’anys de pràctica. Visualment no encaixen amb els capítols que emeten ara i, a part de veure’s com un afegit estrany, evidencia alguns defectes de l’estil dels principis.

Veus: S’han mantingut moltes veus, però les que no s’han mantingut canten una mica (Follet Tortuga, Raditz). Fins i tot em sembla que hi ha algun doblador que no l’han canviat, però que no fa exactament la mateixa veu (Krilin).

I la més important.

Talls: No m’importa que hagin tret palla; ho puc arribar a considerar positiu i tot. Però hi ha un tall imperdonable: Bola de Drac a seques. Com poden fer una reedició de Bola de Drac i deixar-ne fora els orígens? Crec que no sóc l’únic que pensa que la veritable essència de la sèrie estava en el Goku innocent que amb la Bulma i altres amics buscava les boles passant mil aventures i vint capítols per una sola d’elles. Aquella part tenia humor i contingut. Després de néixer el Son Gohan tot són extraterrestres de diferents tipus que brillen cada cop més, tenen els cabells més amunt i més rossos i destrueixen més planetes d’un sol atac. I on queden les boles que donen nom a la sèrie?

Digueu el que vulgueu, però per a mi el clàssic no ha tornat.

8 thoughts on “‘Bola de Drac Z Kai’ o com destrossar un clàssic

 1. Ja no tinc edat per veure aquestes sèries, i a més ara no miro la tele mai, no puc jutjar aquesta reedició, però serà molt difícil que pugui acostar-se al que va ser Bola de Drac en el seu moment. Jo vaig tenir un trauma el dia que arribo a casa de l’escola, amb totes les ganes de veure El Dr. Slump, i resulta que em posen una sèrie estranya amb un nen amb els cabells de punta i una tia de cabells blaus. No sé si vaig plorar, però sí que, a aquella tendra edat, em vaig cagar en la mare que els va parir. Però amb un capítol va haver-hi prou per canviar la meva història, i la de milers de nens de l’època que vam veure la sèrie el primer cop que la van posar. Com tu dius, el que ens va enganxar va ser aquella primera sèrie, era original, diferent. El torneig, en Pilaf, l’exercit de la cinta vermella, Satanàs Cor Petit… brutal. Després, la vam anar seguint per costum, i perquè també estava bé, però Z ja era tita una altra cosa. Així que dubto que vagi massa enlloc aquesta reedició, però que ho diguin els nens d’avui dia.

  De tot això que explicava n’hauria de fer un post…

 2. Bé, Pons, crec que ha quedat clar que per al XeXu (crec) i per a mi el que reemeten no és ni tan Bola de Drac ni tan decent… No m’agrada que les generacions actuals, que ja tenen uns referens de peneta, creguin que Bola de Drac és això.

 3. Segueixo pensant que Bola de Drac sense el principi no té sentit. Ja veuràs d’aquí a un mes quan morin el Krilin i el Chaos i diguin “No pot ser! Ja els hem ressucitat una vegada!” i els nens no sàpiguen que han mort ni que només es pot ressussitar un cop. O quan mori el Cor Petit i diguin “Oh, això vol dir que el Totpoderós ha mort i no tenim boles de drac!” i els nens no ho entenguin. Llavors hauran de recórrer a frases explicatives d’aquelles antinaturals i forçades que duren vint minuts. Això o suposar que tots tenen un germà gran o pare al costat explicant-ho.

 4. TVC ha comprat els drets de totes les sagues: Bola de Drac, Bola de Drac Z, aquella cosa anomenada Bola de Drac GT que ni tan sols es basava en el manga i Bola de Drac Z KAI. Se suposa que la idea és fer-les totes. Han començat per aquesta perquè és la “novetat”, Qui carai veurà Bola de Drac Z KAI després de passar Bola de Drac Z clàssica? Era molt millor l’anterior que aquesta que ni tan sols l’han acabat al Japó. Personalment crec que hauria estat més lògic passar Bola de Drac abans de la KAI, però vaja, han començat per aquí. Es veu que esperen que això s’ho mirin els que ja ho havien vist, que coneixen els personatges. Quan fa tant de temps que no has vist Bola de Drac en català, això està prou bé. El doblatge en català és immensament millor que el que es va fer en castellà i que últimament emetia Cuatro i ara mateix Boing. Crec que criticar el doblatge no és just. El Follet Tortuga no hi podia ser de cap de les maneres perquè qui el doblava, Vicenç Manel Domènech, fa anys que és mort. A Ràditz i Ten Shin Han els doblava Joan Pera (el mític doblador de Woody Allen) i ja deu tenir prou feina. Prova de reunir tots els que van doblar això fa quinze anys o més. He tornat a sentir veus que feia temps que no sentia i em va fer molta il·lusió. A Amèrica Llatina, on Bola de Drac és un mite, no es va arribar a cap acord econòmic, el doblatge no el fan els mateixos i ha estat un fracàs absolut. TVC ha fet un gran esforç per reunir la majoria de les mateixes veus i és d’agrair.

  Comencem a fer boca amb Bola de Drac Z KAI i esperem l’emissió de les mítiques Bola de Drac i Bola de Drac Z, que ja arribaran.

 5. Qualsevol veuria Z Kai després de l’antiga Z de la mateixa manera que nosaltres vèiem l’antiga Z una vegada i una altra quan encadenaven les emissions i no ens molestava. Vaja, és una absurditat que escullin aquest ordre.

  I atenció, que no trobo que l’antiga sigui objectivament millor; de fet l’única diferència són quatre veus i escenes eliminades. Però per fer quatre talls, mira com ha quedat. Potser al Japó han remasteritzat la sèrie utilitzant les veus de la cinta original (que seria lògic), però en altres països o ho tornes a doblar o agafes la teva pròpia versió doblada i tornes a fer tot el procés. Totes dues solucions em semblen massa molèstia per poca diferència (que no millora). Fora del Japó Z Kai no té sentit.

  Pel que fa a la qualitat del doblatge, no l’he criticada pas. No dic que no tinguin mèrit de mantenir tantes veus; dic que el Goku torna com ells diuen i molts altres també, però n’hi ha que no i es nota.

  En tot cas, Toni, és un plaer tenir-te aquí. Benvingut.

 6. Retroenllaç: Estadístiques per omplir « Visc en un bloc

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.