La setmana passada, arran d’una de les maleses del Pons, vaig afirmar que un dels requisits per ser perfecte és saber mentir i una veu s’hi va aixecar en contra.
Per definició, una persona perfecta ho ha de fer tot bé, i mentir és part de tot. Per evitar malinterpretacions del meu comentari vaig posar un exemple gens maligne. Imagineu que teniu un amic i li voleu fer una festa sorpresa. Perquè tingui èxit heu de saber mentir. Quantes festes sorpresa s’han espatllat per la imperfecció de l’engany? És només un dels exemples en què mentir, a part d’útil, és positiu. També tenim les mentides pietoses, perquè no cal descriure al detall a un nen de quatre anys les condicions de la mort violenta del seu pare.
L’opositora deia que quan veu comentaris així s’espanta per la cultura d’aquest país —tot i que no sé a quin dels dos es referia exactament. Tot i els meus esforços per presentar el vessant positiu de les mentides, va considerar que jo afirmava que mentir és necessari per arribar a l’èxit.
Sóc el primer que condemna la mentida com a vici o com a hàbit, especialment quan la motiva la malícia; però defenso la mentida pràctica i benintencionada. Fingir cordialitat —sense arribar a exagerar amistat— amb companys de feina que no et fan el pes no és hipocresia, és pragmatisme, convivència, saber estar. I mireu si hi ha mentides benintencionades com els reis, el pare Noel o la religió. Bé, els reis i el pare Noel. El tió no perquè no és mentida, que és català.
En resum, hi ha molts tipus de mentides i no hem de deixar que les connotacions ens condicionin a pensar que totes són dolentes o acabarem sent com periodistes parlant de química.
Sort d’en Pons sinó encara tindries menys posts…
Penso que una habilitat és una habilitat i que la considerem bona o dolenta depèn del context i de l’ús que se’n doni, per tant estic completament d’acord amb tu: si algú domina l’art de l’engany, té una qualitat i si aquesta qualitat és bona o dolenta, ja en parlarem.
Un exemple del que en podriem dir una habilitat i que cadascú valori si és positiva o negativa: ser una mica “mestretites” Òscar, “arrel de“? N’estàs segur? (ai, perdona, però no me n’he pogut estar! 😀 😀 😀
Diuen que s’atrapa abans a un mentider que a un coix… jo dic que depèn del coix no?
I ni així, Pons…
Hahaha! Montse, precisament vaig dubtar quan ho vaig escriure i vaig rebuscar dins del cap i em va semblar recordar que posar arrel de sense la preposició a abans era correcte i no em vaig molestar a comprovar-ho, cosa que costa un minut i et fa quedar com un senyor. Bé, dubto que se m’oblidi ja.
Joan, la saviesa popular està sobrevalorada; si no, com s’explica que a quien madruga dios le ayude, però que no por mucho madrugar amanezca más temprano?
I ara un exemple de mestretites al quadrat: el problema no són les preposicions, l’arrel del problema n’és una altra (arran de, Òscar, arran de!) 😉