L’Institut em desallotja; ja no viuré en un bloc

No, no deixaré d’escriure. El títol de l’entrada fa referència a una de les noves esmenes del diccionari normatiu.

Fa quasi tres anys, amb l’aval del Consell Supervisor del TERMCAT, que havia normalitzat les formes bloc i blocaire amb la gràcia de la metàfora del bloc de notes i afirmant que els usuaris les acceptaven —entre d’altres motius—, se’m va acudir l’increïblement enginyós joc de paraules “Visc en un bloc”, que feia referència a l’edifici on visc i al lloc web que ara mateix esteu visitant.

Qui dius que viu en un bloc? (font)

Qui dius que viu en un bloc? (font)

No obstant això, el proppassat més de febrer la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans ha desestimat la proposta del TERMCAT i ha afegit blog i bloguer -a al Diccionari de la llengua catalana afirmant que els usuaris prefereixen aquestes formes.

Tot i que encara no tingui diners per a una mansió, el títol d’aquest blog [sí, ho he fet] ha perdut la poca gràcia que podia tenir i canviarà ben aviat. L’adreça mantindrà, emperò, un bloc alhora rebel i nostàlgic.

13 thoughts on “L’Institut em desallotja; ja no viuré en un bloc

 1. Ara potser quedaré malament, però mai ho havia considerat un joc de paraules, francament. Tot i el subtítol, assumia que eres prou viciat per dir que vivies en un blog, perquè t’hi passaves molta estona. O potser el viciat sóc jo, i no em sorprenia que així fos. Per tant, pel meu gust, pots deixar perfectament ‘visc en un blog’, i jo et contestaré, ‘jo també’.

  • Home, no puc dir que siguis el primer de la classe, no. Deus ser tu que ets un viciat i que tens coneixements de llengua, perquè fins i tot m’havien comentat el cas oposat alguna vegada.

  • Però no tots som (o ens podem permetre) ser rebels com tu. N’hi ha que treballem amb la llengua (…) i hem de demostrar que estem al dia. Tot i que de vegades es poden permetre cert actes de rebeldia per convicció…

 2. Bé, home, sigues rebel, però no facis actes de rebeldia: com a molt que siguin de rebel·lia (ho sento, ho sento, ho sento, però ja saps que no me’n puc estar 😀 😀 😀 no puc resistir exercir de mestretites perepunyetes encara que després sigui la primera a ficar la pota!)

 3. Retroenllaç: Novetats i actualitzacions del diccionari normatiu - Curiositat.cat

 4. Retroenllaç: Canviar sense fer-ho – El blog es regenera | Traduquímica et al.

 5. Retroenllaç: Per què visc en un bloc? | Traduquímica et al.

 6. Retroenllaç: Novetats i actualitzacions del diccionari normatiu | Traduquímica et al.

 7. Retroenllaç: Tres anys, tres setmanes i tres dies de blog | Traduquímica et al.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.