L’entrada d’avui interessarà als de ciències i als de lletres per igual. Amb això els vostres textos —originals, traduïts o corregits— faran molt més goig (i seran més correctes).
Us heu plantejat mai si hi ha algun criteri sobre com es presenta una taula amb xifres en columnes? O us ho heu preguntat i no ho heu esbrinat? No hi doneu més voltes; les xifres s’han d’alinear segons la coma (ja sigui visible o no). En altres paraules, les unitats en columna, les desenes en columna, el primer decimal en columna…
Potser no és estrictament una norma, però té molt de sentit quan hi ha un sol número per casella, no quan hi ha intervals. La raó principal és que així les dades es poden comparar millor a simple vista perquè la magnitud del nombre es veu en la posició. Les alineacions a l’esquerra, al centre i a la dreta podrien semblar més estètiques [tot i que, personalment, no ho crec], però no són gens funcionals.
Fer-ho amb el Microsoft Word és tan senzill que us posareu a fer taules amb dades inventades per plaer. Primer de tot, heu de tenir el regle visible (pestanya Visualització, casella Regle [o Vista i Regla] si no l’hi teniu). On s’uneixen els dos regles, a dalt a l’esquerra, veureu un quadret amb una icona. Feu-hi clic fins que hi vegeu la T invertida del Tetris amb un punt —vigileu, que n’hi ha una sense!
Us l’he ampliat a l’esquerra de la imatge. És el tabulador decimal; us ho dirà si hi deixeu el cursor a sobre. Només cal que seleccioneu les caselles de la columna que voleu alinear i que feu clic al regle superior per situar el tabulador on us interessi. Veureu que hi apareix, com a la imatge. Per eliminar-lo, només l’heu d’arrossegar fora del regle com si volguéssiu posar-lo en un altre lloc.
Espero els vostres pernils d’agraïment. O, com a mínim, una magdalena; no sóc gaire exigent.
Ejem… sí, però jo en la configuració hi afegiria tant sí com no dos decimals en honor a l’estètica (,00 si la xifra és rodona) i el punt dels milers en honor a la claredat visual, que n’hi ha que a mig matí totes les lletres ens ballen 😉
Bé, punts o espai fi segons on es publiqui i quins criteris es segueixin.
Però això dels decimals i l’estètica és molt discutible. No es poden donar dades sense una base científica i si un mètode no permet tanta exactitud, no es poden posar els decimals —perquè les dades d’una sola taula poden provenir de diferents fonts— i tampoc no és el mateix donar dos decimals en números inferiors a 10 que en números superiors a 1000, per exemple… L’estètica hauria de ser l’últim motiu quan no hi ha cap altre criteri.
Sorry. Vinc d’un món en què no hi ha vida més enllà del cèntim d’euro.
No pateixis. Els meus companys de laboratori (suposadament professionals) defensen ferventment el criteri estètic(?) de centrar les dades. Així va el país.