Hipocresia, incoherència, abús de poder, jo ja tinc feina i puc fer el que em doni la gana, predicar amb l’exemple està sobrevalorat, cara dura, falta de respecte, poca professionalitat…
Cada cop més a la universitat es demana que els alumnes facin presentacions orals i se’ls dóna instruccions sobre duració, claredat, estètica… que semblen més amenaces que s’utilitzaran en l’avaluació que consells perquè n’aprenguin.
![On la integritat moral pateix cada dia una mica [font]](https://oscarazalbloc.files.wordpress.com/2013/10/aula-nova-facultat-de-quc3admica-ub.jpg?w=279&h=209)
On la integritat moral pateix cada dia una mica [font]
Permeteu-me il·lustrar el fenomen amb consells que es donen i perles que els ignoren [frases reals d’investigadors dels que viatgen a congressos i celebren banquets luxosos a la salut del contribuent europeu].
Consell: Assageu la presentació primer i ajusteu-vos bé a la durada especificada.
Perla: «És el primer cop que faig la xerrada i no controlo el temps.»
Consell: Seguiu uns criteris estilístics, estètics i de coherència en les diapositives.
Perla: «La presentació és en català, però també hi ha diapositives en castellà i algunes en anglès.»
Consell: Prepareu-vos bé el tema.
Perla: «Esto se denominaba el beneficio del patio, que no sé lo que significa, pero bueno.»
Els professors sovint diuen «que ja no feu batxillerat, això és la universitat». Potser és hora que els alumnes diguin «que ja no sou estudiants, que cobreu per això que feu».
Deu haver-hi de tot. Però quan un està acostumat a fer moltes xerrades ja no cuida tan les formes. Mira per exemple la meva feina, cada cop la faig de manera més lamentable. Si tingués ètica gairebé sentiria vergonya.
Acceptaríem que un cirurgià obrís, tallés i tanqués de qualsevol manera amb l’excusa del temps d’experiència o espereríem que ho fes millor?
Retroenllaç: Los congresos científicos no son como Eurovisión | Traduquímica et al.