Un polonès a la Cavalcada de Reis

Després d’unes vacances a Madrid amb l’excusa del canvi d’any, vaig rebre la visita d’un amic polonès.

No era la seva primera vegada a Barcelona; el proppassat novembre li vaig ensenyar la ciutat a peu en quatre dies. Però així com aquell cop va conèixer els detalls de la Castanyada, aquest cop va viure la nit i el dia de Reis.

En el primer viatge va haver de superar la confusió de veure cartells en català o castellà que se li barrejaven amb el francès i la mica de castellà que sabia. A més, va observar amb horror com jo escampava oli i sal per sobre de la llesca de pa del seu berenar per acabar volent-ne menjar sempre. Ja li vaig dir que era tan bo que en català fins i tot teníem una cançó per demanar pa amb oli.

El vespre del dia 5 vam sortir al carrer per veure la Cavalcada de Reis de Barcelona. Els polonesos tenen el Pare Noel i no li dediquen l’espectacle que dediquem nosaltres als Reis. El va sorprendre la quantitat de carrosses i gent que s’aplegaven als carrers i, sobretot, el confeti i caramels —aquests els va trobar més perillosos— que es llançaven contra la multitud i que cobrien el terra amb més d’una capa.

Li va tocar el rei i va portar la corona [foto cedida per ell mateix]

Li va tocar el rei i va portar la corona [foto cedida per ell mateix]

El dia 6, tot i que sense regals, vam dinar amb la família. Ajudat pel francès i el castellà, agafava paraules al vol i les unia per imaginar-se el context; el mateix que feia jo a Polònia. Sens dubte, el millor del dinar va ser el sobresalt de la meva germana quan li va preguntar —en anglès— on vivia i ell va respondre que a Varsòvia. Algú coneix res de Varsòvia que no sigui per les pel·lícules de la Segona Guerra Mundial? Ella tampoc.

Al vespre ell i el meu germà van posar a prova el seu castellà i anglès, respectivament, en una conversa sota la meva supervisió lingüística. Però no us penseu que són els únics que han parlat llengües. El meu invitat sovint em feia explicar-li el dia anterior o els plans per al següent en polonès i un matí vam estar declinant els casos polonesos d’alguns quants noms pel barri Gòtic.

No està gens malament començar l’any amb un intercanvi cultural.

2 thoughts on “Un polonès a la Cavalcada de Reis

  1. Si ho penses fredament, tot el xou que fem amb la cavalcada de reis té tela. Posem com a excusa la canalla, però deu ni do.

    • Doncs a Vilafranca alguns veïns criticaven que va ser una Cavalcada molt pobra. Per això li vaig ensenyar la de Barcelona, que vegin que som un país potent.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.