El naixement d’un projecte de recerca europeu

Aquest mes s’han celebrat les jornades d’inici dels tres projectes en els quals treballaré els propers anys. Era el primer cop que assistia al naixement d’un projecte d’escala europea i aquí en teniu els detalls per si no arribeu mai a ser químics però voleu saber com funciona la recerca.

Després de molts mesos d’ideació i de redacció de projecte, de contactar amb grups de recerca d’altres països i de molta paperassa legal, s’aconsegueix finançament per iniciar un projecte i s’organitzen unes jornades de dos o tres dies. Els caps dels grups de recerca participants es desplacen al país de l’organitzador per assistir a la presentació oficial del projecte, de cada participant i a unes sessions de debat per decidir els detalls pràctics i les vies d’acció. L’idioma que s’utilitza és sempre l’anglès —aspecte que mereix un relat a part.

Si el projecte està ben definit i els oradors són eloqüents, les presentacions dels diferents paquets de treball són clarificadores i útils. No sempre és així. Durant els debats s’acaben d’entendre els objectius i s’identifica quins personatges faran la murga durant tot el procés obsessionats amb determinades peticions i queixes.

També és inevitable una hora —o més— de comunicacions d’aspectes legals, econòmics i d’organització. Un ball de xifres, taules i calendaris s’apoderen de la projecció que acompanya una veu monòtona.

Tot sigui per la ciència [imatge: Open Network Lab]

Un sacrifici per la ciència [imatge: Open Network Lab]

Però no tot és intel·lecte i vestits i corbates; també hi ha dinars i sopars a restaurants cars on t’esquitxen el plat amb uns grams del menjar que has demanat. I això és el que jo canviaria. Jo portaria els investigadors a un restaurant de tota la vida, on inflen més el plat que el compte i en marxes ben satisfet. Perquè l’organització es queixa que l’esdeveniment (en realitat ells, incorrectament, en diuen event) ha sortit molt car, però es neguen a canviar a locals més humils i mai no renunciaran als canapès de mig matí ni al berenar.

4 thoughts on “El naixement d’un projecte de recerca europeu

  1. Està clar que si no hi ha menjar pel mig no es pot fer un projecte en condicions. Llavors hi ha projectes d’un altre nivell que a part de menjar també hi ha d’haver sexe…

  2. Retroenllaç: Presentacions orals, professors universitaris i hipocresia | Traduquímica et al.

  3. Retroenllaç: Parleu anglès en públic? Eviteu certs errors bàsics | Traduquímica et al.

  4. Retroenllaç: Els projectes de recerca europeus un any després | Traduquímica et al.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.