Els 12 termes del 2015 del Termcat

Com l’any passat el Termcat ha aprofitat la postal de felicitació de les festes per oferir enllaços a la seva selecció de termes de l’any. I altre cop us animo a que us animeu a utilitzar-los —a veure qui s’atreveix amb el sisè.

Feu clic a la imatge per accedir a la postal original amb els enllaços

Feu clic a la imatge per accedir a la postal original amb els enllaços

austeritat suïcida n f
Asfíxia econòmica de la població d’un país com a conseqüència de les mesures d’austeritat excessives aplicades pel govern. Hi ha gent que, incorrectament, en diu austericidi i això significaria matar l’austeritat, amb la mateixa formació que fratricidi, homicidi, infanticidi

bibliotuber -a n
EN booktuber
Persona que penja vídeos a la xarxa, especialment a YouTube, amb recomanacions de llibres. Alerta, que fent-ho català la síl·laba tònica és ber; de la mateixa manera que diem sabater, no sabàter, o fustera, no fústera.

carpa n f
o vela n f
Fa un parell d’anys vam veure que parlar de la carpa del circ no era normatiu —tot i que no necessàriament incorrecte. Bé, el Consell Supervisor del Termcat ja ha normalitzat la carpa.

efecte d’hivernacle n m
A aquestes alçades no cal explicar el significat d’aquest terme, però cal fixar-se en la preposició de que s’hi ha afegit respecte a la forma que tots hem sentit i utilitzat molts anys.

finançament col·lectiu n m
EN crowdfunding
Finançament per mitjà de les aportacions individuals, sovint modestes, d’un gran nombre de persones a través d’una plataforma web. Tingueu present que dir crowdfunding no us fa semblar més cultes si seguiu pronunciant «guan, txu, fri». Especialment perquè tampoc no sabreu pronunciar crowdfunding.

furgoteca n f
o camió de cuina sobre rodes n m
o camió de restauració sobre rodes n m
EN food truck
Vehicle especialment equipat per a preparar i servir menjar. Val a dir que aquest -teca­ fa referència a la teca de menjar; no us imagineu un edifici on cataloguen furgonetes —com havia fet jo.

lluna de sang n f
Quan la Terra passa entre el Sol i la Lluna i provoca un eclipsi de Lluna, la Lluna es continua veient, però com que rep menys llum solar, de vegades pren un to vermellós, i es parla de lluna de sang. Poètic, però no és un terme que pugueu fer servir cada dia.

mediació n f
Procediment no jurisdiccional, de caràcter voluntari i confidencial, que procura facilitar la comunicació entre dues o més parts en conflicte, amb l’objectiu que aquestes parts gestionin per elles mateixes una solució a les seves diferències. Res de nou.

MERS n f sigla
Sigles de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà, que correspon a la denominació anglesa Middle East respiratory syndrome. Es fa servir en femení, d’acord amb el gènere de la síndrome.

saltabardisses cintada ©Martí Franch

saltabardisses cintada © Martí Franch

mil·lennista n m, f
EN millennial
Persona que forma part de la generació del mil·lenni, també anomenada generació Y per oposició a generació X. No digueu mil·lenari si no és que us referiu a una gran antiguitat o una nau de La guerra de les galàxies.

pentaquark
Partícula subatòmica d’existència hipotètica formada per quatre quarks i un antiquark de tal manera que la càrrega de color total és nul·la. Jo sóc químic i estic pensant el mateix que vosaltres.

saltabardisses cintada n f
Acabem amb un dibuix de la papallona de nom científic Pyronia bathseba.

3 thoughts on “Els 12 termes del 2015 del Termcat

  1. M’ha agradat aquest post, felicitats, no sempre et surt un post tan interessant i divertit.

    Normal que sent químic no sàpigues res dels pentaquarks, això li toca més als físics, no?

    • Gràcies.

      Pel que fa al pentaquark, a escala subatòmica química i física són el mateix. Per això pots sentir a parlar de química-física, física-química, química quàntica o física quàntica; que podríem dir que són el mateix, però ja es veu que segons qui ho diu escombra cap a casa.

  2. Retroenllaç: Així ha estat el 2016 a Traduquímica et al. | Traduquímica et al.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.