Conspiració química: només has begut un tipus d’alcohol

Tantes ampolles i l'alcohol és en totes el mateix [foto©: staxnet]

Tantes ampolles i l’alcohol és en totes el mateix [foto©: staxnet]

Per a molts l’alcohol és només allò que beveu en comptes d’aigua —potser us ho hauríeu de mirar. Però us heu preguntat mai com és una molècula d’alcohol?

Ja deveu conèixer l’etanol o alcohol etílic, que són dues formes d’anomenar l’alcohol de les begudes. Però què és químicament un alcohol?

Els alcohols són compostos orgànics que en algun àtom de carboni hi tenen enllaçat un –OH. Aquest –OH és l’hidroxil (de hidrogen i oxigen), que com a grup funcional del compost li dóna determinades característiques.

Podem recordar dos alcans, l’età (CH3CH3) i el butà (CH3CH2CH2CH3). Els seus alcohols han substituït un àtom d’hidrogen per un hidroxil, són l’etanol (CH3CH2OH) i el butanol (CH3CH2CH2CH2OH). A aquestes alçades ja veieu que el sufix -ol identifica els alcohols. La n entre el nom de l’alcà original i el sufix hi és per qüestions etimològiques.

butanols

Diferents representacions dels dos isòmers del butanol

Com passava amb els alquens, existeixen el butan-1-ol (CH3–CH2−CH2−CH2OH) i el butan-2-ol (CH3–CH2−CHOH–CH3); però no el butan-4-ol ni el butan-3-ol, que només implicarien llegir la fórmula al revés. Fixeu-vos que la fórmula general de tots dos butanols és C4H10O.

Breu apunt: És molt fàcil veure 1-butanol i 2-butanol amb el número de la posició del grup hidroxil al principi. Tot i que és una forma molt popular, el més correcte és situar el número just abans del sufix al qual fa referència.

Potser us esteu preguntant si es poden beure tots els alcohols. La resposta és no; només l’etanol. Encara que siguin de la mateixa família, o sèrie homòloga, són compostos diferents amb propietats diferents. El metanol (CH3OH), amb un sol carboni menys que l’etanol, provoca ceguesa. Bé, ceguesa seguida de la mort, cosa que treu ferro a la ceguesa.

Si sou alcohòlics i hi seguiu rumiant, encara que siguin etanol, l’alcohol de les ferides i l’etanol que utilitzem els químics tenen additius que els fan inadequats per al consum. Si no molta més gent estudiaria Farmàcia o Química.

Nomenclatura i fórmules d’alguns alcohols.

català castellano English português fórmula
alcohol alcohol alcohol álcool
metanol metanol methanol metanol CH3OH
etanol etanol ethanol etanol CH3–CH2OH
propan-1-ol propan-1-ol propan-1-ol propan-1-ol CH3–CH2−CH2OH
propan-2-ol propan-2-ol propan-2-ol propan-2-ol CH3–CHOH−CH3
pentan-1-ol pentan-1-ol pentan-1-ol pentan-1-ol CH3CH2CH2CH2CH2OH

Aquesta taula demostra que a mesura que augmenta l’alcohol ens entenem en tots els idiomes.

6 thoughts on “Conspiració química: només has begut un tipus d’alcohol

  1. No em puc creure que estiguis fent un post explicant la formula de l’etanol… Quan tocaria el post sobre l-alfa-metil-indol? L’has sintetitzat durant la teva carrera? Quins comentaris n’han fet les teves companyes de laboratori?

    • Home, s’ha de començar des de baix, especialment quan es consumeix tant.

      Pel que fa a la pregunta, només recordo haver sintetitzat una aspirina i algun altre compost absurd. Evidentment, no provàvem res del que sintetitzàvem. Hi havia la llegenda urbana d’un que s’havia pres l’aspirina i li havia agafat mal de cap. Encara em sembla poc…

  2. Retroenllaç: Any sabàtic: vergonya, normes i alcohol | Traduquímica et al.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.