La química del vi – 1

Fa cinc anys vaig presentar un màster en què analitzava polifenols —compostos antioxidants— en vi. Aquest any publicaré una sèrie d’entrades per explicar el procés d’elaboració del vi i la química que hi ha al darrere.

La vinificació consta de diferents etapes. En aquesta sèrie titulada La química del vi està dividida en dotze etapes, set de les quals impliquen transformacions químiques.

Temps de verema [foto©: Pablo Andrés Rivero]

Temps de verema [foto©: Pablo Andrés Rivero]

Alerta, que químic no és sinònim d’artificial i, en tot cas, artificial no és necessàriament negatiu —petita reflexió per als obsessionats amb productes orgànics i naturals i amants del vi alhora.

En aquesta primera entrada que serveix de presentació ho farem lleuger. En la pròxima ja hi veureu química de debò.

1. Verema. És la collita del raïm madur. La composició química del raïm depèn de la varietat del cep, del clima, del sòl i de l’aigua de regadiu.

2. Barreja de varietats de raïm. Hi ha vins monovarietals, d’una sola varietat, i multivarietals, amb una barreja que depèn del vi que es vol obtenir.

3. Separació de la rapa. La rapa —la part llenyosa que queda quan es treuen els grans— se separa amb una desrapadora. Vigileu que en alguns llocs escriuen incorrectament derrapadora, que només podria ser una moto, no una màquina per separar el raïm de la rapa.

Ara us deixo descansar. Jo em posaré a redactar La química del vi – 2 sobre la maceració carbònica amb una copa a la mà.

català English
desrapadora
o esgranadora
destemmer
monovarietal monovarietal
multivarietal multivarietal
rapa stem
verema grape harvest
vinificació winemaking
or vinification

 

 

 

 

 

6 thoughts on “La química del vi – 1

  1. Increïble com aconsegueixes enganyar a la gent perquè et paguin per veure vi, per què en el fons es això, no? vull dir que lo dels polifenols es només una paraula que t’has inventat

    • Fa molt que no utilitzo aquest sistema. Ja no puc fer les vino parties amb quatre ampolles cada divendres. Però de tant en tant sí que aconsegueixo que algú em pagui un sopar, beguda inclosa. Encara tinc encants.

  2. Cabron! Jo vaig fer un projecte de final de carrera amb el proces de la fermentacio del raim per obtenir vi blanc i ara vens tu i comentes que era un tema de master!

  3. Un blog sobre Química i llengua, que original! Entres per la Química del vi i t’hi acabes quedant pels pronoms febles, suposo.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.