Els noms definitius dels nous elements químics

Ha passat una cosa que m’afecta com a químic i com a terminòleg. Evidentment, no em refereixo a que m’hagi esquinçat el canell en caure de la bicicleta i tota aquesta entrada l’escrigui només amb la mà dreta. Que també és cert, però m’afecta en molts més aspectes.

La IUPAC (Unió Internacional de Química Pura i Aplicada) ha validat oficialment les propostes per als noms i símbols dels quatre elements que faltaven per anomenar del setè període (setena fila) de la taula periòdica.

El 8 de juny, la IUPAC presentava els noms i els símbols proposats pels equips descobridors dels quatre elements. Tot i que avui dia ja es tracta menys de descobrir i més de sintetitzar i caracteritzar nous elements. Eren necessaris cinc mesos de revisió que finalitzaven el 8 de novembre perquè el Consell de la IUPAC els aprovés formalment. Fixeu-vos que la notícia de l’aprovació és del 30 de novembre; no sóc l’únic que es pren això de publicar amb calma.

Els nous noms en anglès i en català i els símbols corresponents

nombre atòmic nom en anglès símbol nom en català
113 nihonium Nh nihoni
115 moscovium Mc moscovi
117 tennessine Ts tennes
118 oganesson Og oganessó

El setè període s'ha completat [imatge©: IUPAC]

El setè període s’ha completat [imatge©: IUPAC]

Els tres primers noms estan relacionats amb els llocs on s’han descobert els elements. Nihon és una manera de pronunciar en japonès el nom del Japó. Moscovi fa referència a Moscou, la capital de Rússia. I tennes prové de Tennessee. Oganessó, en canvi, fa honor a Yuri Oganessian per la seva contribució a la recerca en elements transactínids.

En el context del Diccionari de química vam estudiar com haurien de ser les formes catalanes i ja hi figuren com a denominació única, acompanyada del seu símbol. L’IEC va publicar fa poc la seva taula periòdica actualitzada ja amb aquests noms.

Ara ja sabeu com anomenar aquests quatre elements en les vostres converses quotidianes de química. Si més no, ja hi ha quatre combinacions de lletres noves que us permetran fer molts punts a l’Scrabble.

7 thoughts on “Els noms definitius dels nous elements químics

  1. Aquests elements no els tinc habitualment al meu voltant, oi? Estant tan avall de la taula periòdica com a poc seran radioactius….

  2. Retroenllaç: Així ha estat el 2016 a Traduquímica et al. | Traduquímica et al.

  3. Retroenllaç: Dia (no oficial) de la taula periòdica | Traduquímica et al.

  4. Retroenllaç: Un futur doctor tècnicament divertit | Traduquímica et al.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.