Les paradoxes del Dia de la Química – 15 de novembre

No, no és un dia internacional, és una celebració oficial a l’estat espanyol des que es va publicar al BOE el 2002. I no penseu que la notícia acaba aquí, perquè us porto una història amb dues paradoxes.

Abans de ser el Dia de la Química, el 15 de novembre ja era un dia destacat per a la comunitat química. Aquest dia és Sant Albert, patró de les ciències. Permeteu-me destacar la primera paradoxa i és que és qüestionable que persones que dediquen la seva vida a la construcció del coneixement i a la millora de la societat a partir de fets contrastats i repetibles s’encomanin a un senyor de Baviera mort fa vuit segles.

Com que era de família benestant i religiós, Albert el Gran, que és com se’l coneix, va tenir accés al coneixement i va ser una autoritat en un munt de ciències. També era una autoritat en alquímia, que és la química per a la gent que creu en la màgia i no una ciència —tot i que va fer una mica de servei accidentalment. Segles després, el 1931, el papa Pius XI el va canonitzar i una dècada més tard Pius XII el va fer patró de les ciències naturals.

Fem el salt al segle XXI, any 2002, quan el BOE declara el Dia de la Química com a celebració oficial. Com que ja se celebrava Sant Albert, es van plantejar considerar-la una celebració cooficial, però llavors van recordar que aquest és l’adjectiu que utilitzen quan volen desprestigiar alguna cosa i van decidir no fer-ho.

L’origen d’aquest Dia de la Química ens porta la segona paradoxa. Totes les fonts coincideixen que va ser el Foro Química y Sociedad qui va fer la petició que va provocar la publicació al BOE el 2002. Ara bé, a la benvinguda de la seva pròpia web, el president afirma que la plataforma va néixer el 2005. I tot i que Foro Coches ha fet molt mal a qualsevol plataforma que s’autodenomini Foro, us deixo l’enllaç a la seva Declaració de la química, que és molt encertada.

Bon Dia de la Química!

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.