Aquesta setmana ‘Màniga ampla’ ha parlat d’Europa

Fa uns dies hem sabut que es planegen retallades en el pressupost de la televisió pública catalana. Jo i molta gent ho considerem una animalada perquè això suposa limitar la capacitat de la televisió de millor qualitat d’entre l’oferta actual i posar traves a una de les millors eines de difusió de les nostres llengua i cultura. És per això que em sap greu fer-li avui una petita crítica.

Dijous passat al programa Banda ampla van debatre sobre la situació de la Unió Europea tenint en compte les diferències entre nord i sud. El que em va cridar l’atenció, però, no va ser el tema de debat, sinó els participants.

“¿Rusia? Pues sé que es un país donde, eh… vive gente, eh… maravillosa… eh…”

Pel que vaig deduir, per assistir al passat programa hi havia tres requisits: ser estranger, parlar català i tenir una opinió interessant. El problema és que no eren exigibles, sinó desitjables; és a dir, la majoria només en satisfeien dos i alguns fins i tot només un. Que algú només parlés català i tingués opinió sense ser estranger no ho considero un problema, mireu quin gran paper va fer el Martí Anglada. El problema és quan només es compta amb l’estrangeria i una de les altres característiques o cap.

Com es pot acceptar un alemany que viu a Catalunya des del 88 i només parla en castellà —i bastant deficient? I un italià —digues-li català amb accent— que hi viu des del 83 i no parla català? No dubto que són gent molt culta i amb molta opinió, però quina vergonya! A més a més hi havia gent amb auriculars perquè ni tan sols entenien la nostra llengua. Voleu dir que no existeix cap altre estranger amb opinió que estigui lingüísticament capacitat al país? D’altra banda hi havia gent com una anglesa que parlava un català molt bàsic —però català com a mínim— i només va opinar que li va saber greu conservar la lliura perquè li feia il·lusió tenir euros. Trist.

Però no tot és negatiu. Hi havia una italiana amb opinió i un català quasi perfecte que, a més, en cert moment va fer una distinció adorable en mencionar “italians, francesos, catalans o espanyols”. Em va enamorar.

4 thoughts on “Aquesta setmana ‘Màniga ampla’ ha parlat d’Europa

  1. A mi m’agrada molt quan l’anuncien, aquest programa (amb el to dramàtic i la musiqueta, i tal…) però després, pel poc que he vist, és galliner, bar i peixateria, tot junt.

    I si retallen començaran per Esports 3, eh? Jo trobo que una mica ja està bé… que n’hi ha d’haver per tothom, de retall!

  2. Totalment d’acord. Esports 3 no em sabria greu que l’eliminessin, ara bé, la resta és quasi l’únic que miro a la tele (quan la miro) i, si m’ho treuen, em quedo orfe.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.