Després del que us vaig dir fa poc més d’una setmana, era inevitable que abans d’acabar l’any tornés a parlar de la biblioteca Jaume Fuster de Lesseps.
Mentre no tinc connexió a casa ni veïns generosos —tot i que més probablement ignorants— que tinguin xarxa Wi-Fi sense contrasenya, sóc un més dels usuaris regulars de la biblioteca, sovint a contracor. Tot i això, no us penseu que m’he unit a la vintena de persones que munten la tenda de campanya a mitja nit per ser els primers. La meva dignitat m’obliga a sortir de casa amb el temps calculat per trobar la porta oberta i solitària, però també és prou permissiva per permetre’m arribar-hi suficientment d’hora per trobar —o fins i tot escollir— lloc.
No parlaré avui dels endolls que no funcionen; “els vermells no van, fes servir els blancs” dirà qualsevol usuari habitual al pobre ocasional que, si no en té prou amb la humiliació d’arrossegar-se per sota de les taules amb la violència de la proximitat a la seva cara d’un grapat de genitals desconeguts, s’aixecarà amb una expressió que uneix la frustració i el desconcert. És clar que em pregunto per què calen el doble d’endolls que de cadires en una taula; només els blancs ja són suficients.
Tampoc no parlaré de la inestable xarxa Wi-Fi; que aleatòriament es desconnecta durant períodes d’un o dos minuts sense importar que estiguis al costat de l’encaminador (forma catalana normalitzada de router, gentilesa del TERMCAT) i que rebis la màxima intensitat de senyal.
En canvi, sí que parlaré del gran arquitecte que va decidir, en un rampell d’originalitat postmoderna, ajuntar en un sol edifici una biblioteca, un bar i un auditori sense dotar-los de cap altra separació que les masses d’aire que ocupen els grans espais buits de la construcció —l’aire, el medi ideal per a la transmissió del so. No és estrany, doncs, que dissabte al matí la biblioteca gaudís d’un ambient de plaça en dia de mercat i que les tres típiques noies que es queixen del soroll d’un bolígraf quan escriu passessin dues hores fent xxxt; una queixa tan poc efectiva com els tres avisos que va fer una bibliotecària per megafonia —tot i que jo tampoc li hauria fet cas perquè dues de les tres vegades va demanar que baixessin el “tèu de veu” i jo no puc baixar una cosa que no existeix.
I aquesta és la història de l’Audiromeu i la Bibliojulieta; que, per més que s’entestin a estar junts, els usuaris maleeixen aquesta unió —com a mínim els d’ella. El que em sorprèn és que he estat a diferents biblioteques seguint la brúixola de Barcelona, però cap com aquesta. La vostra biblioteca també és així o he trobat l’antítesi de les biblioteques?
Podria ser pitjor, si la biblioteca estés inundada els sorolls encara es transmitirien millor xD
La meva biblio es normal i acollidora. Fins i tot té la zona de peixera pels estudiants més aplicats.
Si que esteu animats a Lesseps… així és divertit i tot anar a la biblioteca no? hahaha
Jo crec que si algun dia hem de fer una trobada, el millor lloc serà aquesta biblioteca; som escriptors i sabem fer soroll, tenim tot el que fa falta.