ICV-EUiA, medi ambient i llengua – 2 de 2

Fa un mes vaig rebre un fulletó a l’entrada del metro. Eren els d’ICV-EUiA; sembla que estan més preocupats pel medi ambient que per la llengua.

ICV-EUiA han creat la campanya El teu dret és bàsic. Tot i que trobo que el missatge és molt encertat, la forma és millorable. Avui, com us vaig prometre, us ho explico amb menys lletra i més dibuixos.

ICV-EUiA abreviatura ordinals

Informen que som el «3R PAÍS AMB L’ELECTRICITAT MÉS CARA D’EUROPA». Malauradament, no saben que les abreviacions dels ordinals s’han de fer sempre en minúscula encara que la resta del text estigui en majúscules:

3r PAÍS AMB L’ELECTRICITAT MÉS CARA D’EUROPA

ICV-EUiA depenent-dependent

Després afirmen —amb un gerundi que no analitzaré— que la Llei del Sector Elèctric promou «un model depenent del petroli i l’energia nuclear». El mot depenent és un gerundi que es pot substituir per segons o segons que. En aquest cas volien fer servir l’adjectiu dependent, que significa que una cosa depèn d’una altra:

un model dependent del petroli i l’energia nuclear

ICV-EUiA estrangerismes

D’altra banda, es deuen creure molt moderns quan diuen «Fracking», «Carsharing» i «Carpooling». Està bé que marquin els estrangerismes en cursiva —com s’ha de fer—; el que no està bé és que els escriguin amb majúscula com si fossin noms propis o marques, ja que són noms comuns. El que encara és pitjor és que utilitzin barbarismes per a conceptes amb denominació en català:

fracturació hidràulica (o hidrofracturació), cotxe multiusuari i cotxe compartit

ICV-EUiA articles

La primera mesura d’estalvi i d’eficiència d’energia és curiosa: «Aïlla bé finestres i portes de casa.» Alerta, que no diu que aïllem les finestres i portes —amb un article definit que les inclou totes—, sinó que recomana que s’aïllin finestres i portes —indefinidament; unes sí, unes no, no totes. És cert que si se n’aïllen algunes ja millora, però per què no fer-ho bé del tot?

Aïlla bé les finestres i portes de casa.

I aquí acaba aquesta anàlisi no exhaustiva dels errors lingüístics de la campanya.

One thought on “ICV-EUiA, medi ambient i llengua – 2 de 2

  1. Retroenllaç: Municipals 2015: errors lingüístics (2 de 3) | Traduquímica et al.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.