‘Una dona’

JUANHUIX, Judith. Una dona. 2021.

«En aquest llibre, d’una honestedat i una bellesa literària extraordinàries, reconeix haver passat per la misèria de la violència, la culpa, la por i el menyspreu de qui es creu superior “per ser més igual a tothom”. Però també per totes les formes possibles de felicitat. El seu trajecte vital és ple d’entrebancs i de reptes per mostrar-se al món tal com és: una dona que lluita contra una muntanya d’estigmes còmodament instal·lats en la nostra societat. Una dona amb ganes de vida. Una dona trans. Una dona.»

Barcelona: Ara Llibre, 2021. Il·lustració de Raúl Lázaro.

Vaig descobrir la Judith Juanhuix, dona trans i doctora en física, buscant persones que inspirin i participin en el projecte de Science Queers i com més coses aprenc d’ella, més em fascina. El novembre passat, vaig contactar virtualment amb ella quan tot just estrenava aquest llibre. I quin llibre!

Potser és perquè fa cinc anys que exploro el gènere com a travesti (o drag queen, per a les que volen sonar més modernes i menys connotades), potser és perquè soc un químic divulgador i ella divulga ciència perfectament fusionada amb la narració, potser és perquè la seva veu és tan honesta i humana que et parla directament al lloc més profund. No; sens dubte és tot això i més.

En un moment en què les identitats trans i l’espectre de gènere han entrat en les converses quotidianes, Una dona és la novel·la ideal tant per identificar-s’hi, si no ens conformem amb el paper que se’ns ha adjudicat, com per aprendre’n, si no entenem el fenomen i volem fer els deures abans de pixar fora de test o d’atabalar algú amb una pluja de preguntes bàsiques.

Però la Judith no es conforma amb parlar de gènere i de ciència, també parla d’art, de família, de classisme i ves a saber quins altres detalls se’m poden haver escapat. D’una manera quasi màgica reservada a ments inquietes, analítiques i autocrítiques, la narració teixeix metàfores combinant fils de tots els temes per produir el jersei més bonic i càlid, fins i tot quan un dels fils és lleig i aspre.

Ja sabia que la Judith és un referent com a dona trans i en ciència. Ara, a més, la tinc com a referent literari.

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.