JUANHUIX, Judith. Una dona. 2021.
«En aquest llibre, d’una honestedat i una bellesa literària extraordinàries, reconeix haver passat per la misèria de la violència, la culpa, la por i el menyspreu de qui es creu superior “per ser més igual a tothom”. Però també per totes les formes possibles de felicitat. El seu trajecte vital és ple d’entrebancs i de reptes per mostrar-se al món tal com és: una dona que lluita contra una muntanya d’estigmes còmodament instal·lats en la nostra societat. Una dona amb ganes de vida. Una dona trans. Una dona.»
Vaig descobrir la Judith Juanhuix, dona trans i doctora en física, buscant persones que inspirin i participin en el projecte de Science Queers i com més coses aprenc d’ella, més em fascina. El novembre passat, vaig contactar virtualment amb ella quan tot just estrenava aquest llibre. I quin llibre!
Potser és perquè fa cinc anys que exploro el gènere com a travesti (o drag queen, per a les que volen sonar més modernes i menys connotades), potser és perquè soc un químic divulgador i ella divulga ciència perfectament fusionada amb la narració, potser és perquè la seva veu és tan honesta i humana que et parla directament al lloc més profund. No; sens dubte és tot això i més.
En un moment en què les identitats trans i l’espectre de gènere han entrat en les converses quotidianes, Una dona és la novel·la ideal tant per identificar-s’hi, si no ens conformem amb el paper que se’ns ha adjudicat, com per aprendre’n, si no entenem el fenomen i volem fer els deures abans de pixar fora de test o d’atabalar algú amb una pluja de preguntes bàsiques.
Però la Judith no es conforma amb parlar de gènere i de ciència, també parla d’art, de família, de classisme i ves a saber quins altres detalls se’m poden haver escapat. D’una manera quasi màgica reservada a ments inquietes, analítiques i autocrítiques, la narració teixeix metàfores combinant fils de tots els temes per produir el jersei més bonic i càlid, fins i tot quan un dels fils és lleig i aspre.
Ja sabia que la Judith és un referent com a dona trans i en ciència. Ara, a més, la tinc com a referent literari.