L’espectre del vegetarianisme

M’he adonat que en onze anys de blog només he mencionat que soc vegetarià una vegada. Després us queixeu que en parlem tot el dia. Bé, el vegetarianisme es un concepte molt ampli i el TERMCAT hi posa una mica d’ordre amb una nova infografia.

A mesura que es popularitza la reducció de la carn i el peix en la dieta, en l’espectre del vegetarianisme hi trobem règims alimentaris que inclouen diferents tipus de comestibles. El TERMCAT ha posat ordre a la denominació d’aquests règims i de les persones que els segueixen. Podeu consultar la seva infografia interactiva, però jo també us ho explico aquí de més restringit a menys.

© TERMCAT (CC-BY 4.0)

Citaré el nom del regim, però no la denominació de la persona. Per obtenir la persona només cal substituir la terminació –anisme per –à, en masculí, –ana, en femení, o –ani, en no binari (aquesta és una flexió no normativa i el TERMCAT no la recull, però jo la incloc per a qui li interessi). És a dir, si el vegetarianisme és el teu règim alimentari, ets vegetarià, vegetariana o vegetariani, segons com t’identifiquis. En algun cas diferent, hi ha un asterisc i al final de la llista s’indica com anomenar les persones.

1. Frugivorisme o fruitarisme*: Fruita, fruits i llavors.
2. Veganisme alimentari o vegetalisme*: Aliments d’origen vegetal.
3. Apivegetarianisme: Veganisme alimentari + productes apícoles (principalment, mel).
4. Lactovegetarianisme: Apivegetarianisme + productes lactis.
4. Ovovegetarianisme: Apivegetarianisme + ous.
5. Ovolactovegetarianisme: Apivegetarianisme + productes lactis + ous.

*Frugivorisme o fruitarisme: frugívor o fruitarià, frugívora o fruitariana, frugívori o fruitariani.
*Vegetalisme: vegetalista (invariable).

Podeu veure que he numerat cada addició d’un element més i he repetit el número 4 perquè tots dos casos afegeixen un element diferent al nivell 3, mentre que el nivell 5 afegeix tots dos elements.

Fixeu-vos també que veganisme i veganisme alimentari no són el mateix. El veganisme no és només un règim alimentari, és un estil de vida que rebutja qualsevol producte obtingut amb l’explotació animal, com els teixits d’origen animal, els productes cosmètics provats en animals o els espectacles amb animals.

Però, alerta, que hi ha més règims alimentaris! El flexivegetarianisme o flexitarianisme inclou el consum esporàdic de carn o peix. En aquest grup hi trobem tres règims més.

6. Avivegetarianisme: Ovolacteovegetarianisme + consum esporàdic d’aviram.
6. Piscivegetarianisme: Ovolacteovegetarianisme + consum esporàdic de peix.
7. Avipiscivegetarianisme: Ovolacteovegetarianisme + consum esporàdic d’aviram i de peix.

I si el teu consum d’aviram o de peix no és esporàdic o consumeixes carn de mamífers, ja no hi ha flexió que t’inclogui, siguem realistes. I què soc jo? Jo soc traductor i químic, com indica el títol del blog, que se us ha d’explicar tot…

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Tendències alimentàries: vegetarianisme [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2021. 1 infografia. <https://www.termcat.cat/ca/recursos/productes-multimedia/tendencies-alimentaries-vegetarianisme>

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.